Hieronder vind je per onderwerp een overzicht van wat wij in petto hebben voor Vilvoorde. Klik op de titel van een onderwerp om de onderliggende ambities te lezen. 

Overlastfenomenen moeten we beter aanpakken. We moeten daar als stad actiever op inzetten via de recente GAS wetgeving. Foutparkeren, sluikstorten, overdreven snelheid in onze wijken, … allemaal zaken die door burgers als irritant en soms zelfs ronduit gevaarlijk ervaren worden.

We moeten versneld werk maken van het aanstellen van voldoende ambtenaren met GAS bevoegdheid zodat we hier een lik-op-stuk beleid kunnen gaan voeren. Dit soort van hinderlijk en onverantwoord gedrag past niet in onze Stad.

Daarnaast moeten we absoluut werk maken om de invloed van Brusselse criminaliteit uit onze stad te weren. Kordaat optreden tegen drugs, bedreiging van de fysieke integriteit van personen en diefstallen moet een speerpunt vormen voor onze politiediensten.

Ook onze jongeren verdienen speciale aandacht. We moeten werk maken van een meldpunt waar ze terecht kunnen in geval van elektronisch of fysiek pestgedrag of belaging..

Onze stad telt zeer veel ondernemingen, groot en klein. We stellen vast dat het opgestarte startersbeleid daar zeker toe bijdraagt. De oorspronkelijke subsidie voor het start.huis is afkomstig van op het Vlaamse niveau, maar volgens ons verdient een stad als Vilvoorde een doorgedreven startersbegeleiding op lange termijn. We willen dan ook graag bekijken in welke mate we dit initiatief – desnoods op eigen kracht – kunnen verder zetten en zelfs nog versterken.

Ondernemingen moeten in onze stad ook ruimte krijgen om te groeien, ook fysiek. Het bepalen van zones waar ondernemen mogelijk is en / of verweven kan worden met andere stedelijke functies is essentieel in dat proces.

We willen versneld werk maken van onze ambities op het vlak van duurzaamheid. Dit mag zich niet enkel vertalen in het plaatsen van PV panelen en het lager zetten van de thermostaat in onze gebouwen.

Op korte termijn willen we werk maken van energiedelen (samen met de privé sector) om onder andere energiearmoede te gaan bestrijden. Bekijken waar en hoe we efficiënte warmtenetten kunnen realiseren, maar ook onze bedrijven actief bijstaan in het behalen van de strenge Europese normen die nu razendsnel op ons afkomen.

Door het veranderende klimaat moet ook bij infrastructuurwerken alles wat groener en met minder verharding worden aangelegd. Ontharden waar mogelijk en inzetten op een optimale waterinfiltratie om wateroverlast tijdens zware regenbuien te vermijden zijn hierbij cruciaal.

Onze stad is de jongste en één van de meest diverse steden in Vlaanderen. Dat is een feit. Dit kan soms tot spanningen leiden tussen verschillende bevolkingsgroepen. We willen die problemen niet uit de weg gaan en deze bij naam durven benoemen, zodat we meteen ook oplossingsgericht kunnen aan de slag gaan.

Open communicatielijnen en duidelijke regels moeten een stop zetten aan de polarisering die al veel te lang aan de gang is in onze stad. We moeten evolueren naar een moderne stad, die een mooie weerspiegeling is van de hedendaagse samenleving waar iedereen zijn of haar plekje kan in terugvinden.

We willen hier ook specifiek aandacht voor de LGBTQI+ gemeenschap. Zij moeten op een veilige manier kunnen zijn wie ze zijn en daar ook zorgeloos voor kunnen uitkomen.

Ons stedelijk onderwijs is een belangrijke troef in het klaarmaken voor de toekomst van onze jongste inwoners. Aangepaste gebouwen, voldoende personeel en educatieve ondersteuningsmiddelen zijn daarbij cruciaal. We willen verder gaan op de ingeslagen weg en maximaal blijven investeren in ons stedelijk onderwijs. Zonder compromissen.

Wie het moeilijk heeft moet geholpen worden. Als Stad willen we zeker ons deel doen in het helpen van mensen die uit conflictgebieden elders in de wereld hulp nodig hebben. Ook mensen die om allerlei redenen in hun levensloop geconfronteerd worden met ziekte of andere tegenslagen moeten we bijstaan.

We moeten echter waken over wat we kunnen dragen. Fortuinzoekers of personen die weigeren om in te burgeren kunnen we niet helpen. We schurken vandaag tegen onze limieten aan van wat we kunnen doen en om de kwaliteit van onze hulp op niveau te kunnen houden is het noodzakelijk om kordaat op te treden tegen eventueel profitariaat.

Cultuur, sport en ontspanning zijn essentieel voor bewoners van een stad. Onze verenigingen, sportclubs en organisatoren van evenementen moeten we koesteren en maximaal ondersteunen. Een uitgebalanceerd en streng gecontroleerd subsidiebeleid moeten hier orde op zaken stellen. Wie volgens de regels werkt dient beloond te worden, wie deze met de voeten treedt zal op eigen kracht verder moeten.

Daarnaast wordt er idealiter ruimte gezocht centraal in de stad waar lokale kunstenaars op regelmatige tijdstippen kunnen exposeren. Ook privé initiatieven moeten het gevoel krijgen dat ze welkom zijn in onze stad.

Daarnaast moet een finale én lange termijnoplossing voor stockagenoden van onze verenigingen nu echt gerealiseerd worden.

De wijkcontracten van de voorbije legislatuur hebben duidelijk aangetoond dat participatie werkt in onze stad. Burgers moeten kunnen meebeslissen over wat er met hun belastinggeld gebeurt. We zouden dit soort van trajecten dan ook graag versterken, zowel qua budget als qua participatiegraad. We denken hiervoor onder andere aan het invoeren van een online manier van stemmen om ervoor te zorgen dat de finaal verkozen projecten een zo breed mogelijk draagvlak hebben in een wijk of buurt.

We willen bekijken in welke mate er ruimte kan gemaakt worden om inwoners van onze stad minder gemeentebelastingen te laten betalen. Dit zou een simpele “verkiezingsbelofte” kunnen zijn, maar is in de praktijk niet evident in een stad die op alle vlakken boven haar gewicht aan het boksen is momenteel. Indien onze stad erkend zou worden als centrumstad door de nieuwe Vlaamse Regering zal er misschien ruimte komen om naast de broodnodige investeringen toch ruimte te maken voor een daling van de opcentiemen op de onroerende voorheffing.

We zijn de jongste stad van Vlaanderen, maar we willen vooral een stad zijn waar iedereen – jong én oud – zich thuis voelt. We willen actief inzetten op een maximale kruisbestuiving tussen jong en oud in het sociale weefsel. Initiatieven waarbij jongeren en ouderen mekaar kunnen ontmoeten moeten we optimaal ondersteunen. De oudere Vilvoordenaars moeten fier zijn op hun jonge stadsgenoten en de jonge Vilvoordenaars moeten respect tonen voor hun oudere stadsgenoten en ze koesteren.

Ons openbaar domein werd de voorbije jaren grondig aangepakt en opgewaardeerd. Het netjes en proper houden is echter een werk van ons allemaal. Via doorgedreven sensibiliseringscampagnes willen we de strijd aanbinden met zwerfvuil en sluikstorten. Cameratoezicht op hotspots voor sluikstorten, GAS boetes op het onachtzaam weggooien van verpakkingen, blikjes, sigarettenpeuken, enz… op stoep of straat. Samenleven in een mooie én propere stad moet de norm worden.

Onze stad kent al een breed sportaanbod. De voorbije jaren werd er zwaar geïnvesteerd hoofdzakelijk in voetbal infrastructuur. Dat was nodig, maar volgens ons is het nu tijd om verder te kijken dan voetbal alleen. We hebben dringend nood aan bijkomende plekken die voor een (veel) breder aanbod aan sporten kunnen ingezet worden, waarbij we extra aandacht dienen te besteden aan plekken waar ook jonge meisjes veilig en rustig kunnen sporten.

Ons stedelijk zwembad is tot op de draad versleten. We kunnen uiteraard een spiksplinternieuw zwembad beloven aan de Vilvoordenaars, maar helaas gaan we (niemand trouwens…) dat financieel kunnen realiseren zonder fundamentele externe hulp. We engageren ons wel met plezier en vastberadenheid om alle mogelijke subsidie pistes ten gronde te onderzoeken en ook de privé markt uitgebreid te bevragen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

De laatste jaren is er al enorm geïnvesteerd in het openbaar domein maar er is nog heel veel werk aan de winkel. In alle wijken is er – mede dankzij de wijkcontracten – veel geïnvesteerd in het openbaar domein maar de wens van de burgers ging daar vooral naar vernieuwing van buurtplekjes en speeltuinen. De heraanleg van straten, fiets- en voetpaden blijft nog altijd de kerntaak van een bestuur. De voorbije jaren werd er vooral geïnvesteerd in het centrum en de wijk Koningslo maar ook de andere wijken verdienen de nodige aandacht. Er is in deze legislatuur ook werk gemaakt van de opmaak van een masterplan begraafplaatsen en een volledige inrichtingsvisie voor de wijk Houtem waarvan de uitrol de volgende jaren moet gebeuren. We moeten blijven investeren in Vilvoorde.

Onze stad verdient een doorgedreven citymarketing beleid. Al te vaak halen mensen die niet bekend zijn met onze stad hun neus op bij het horen van de naam “Vilvoorde”. Een overdreven focus op negatieve gebeurtenissen en fenomen zijn hier mede verantwoordelijk voor. Als Vilvoordenaars weten we echter dat onze stad bruist van de creativiteit. We willen dat dit ook tot ver buiten onze stadsgrenzen bekend raakt en dat we ons imago van vervuilde, gevaarlijke en saaie stad eindelijk kunnen afwerpen.

De administratieve diensten van de stad kreunen onder een enorme werkdruk en accuut personeelstekort. We moeten daar durven terug grijpen naar de basistaken van een lokale overheid, maar deze moeten dan ook performant verricht worden naar onze inwoners toe. Lange wachttijden moeten verholpen worden. Wanneer we vaststellen dat het niet lukt met onze eigen personeelsleden, moeten we de mogelijkheid hebben om externe hulp – onder de vorm van interim, flexi, … – in te schakelen. Daarnaast willen we overwegen om een centrale ombudsman / -vrouw aan te stellen. Een aanspreekpunt waar burgers terecht kunnen wanneer ze het gevoel hebben dat ze ergens verdwalen of blijven steken in de mazen van het administratieve net.

Vorige slide
Volgende slide

Deze website gebruikt cookies. Door het gebruik van deze site, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.